2018. január 14., Agroforrás Kupa, beszámoló – Ukrán sumózók szállták meg az érdi iskolát

Ukrán sumózók szállták meg az érdi iskolát

Hatalmas tömeg, nyolc ország csaknem háromszáz sumózója szállta meg Érden, a Batthyány Iskola tornatermét, ahol az AGROFORRÁS Kupa nemzetközi versenyen az U14-es korosztálytól felfelé, egészen a felnőttekkel bezárólag mérték össze tudásukat.

A mérkőzések kezdetét megelőzően elbúcsúztatták az aktív versenyzéstől a korábban 14 Európa-bajnoki címet is begyűjtött, mindössze 21 éves Sárkány Vivient, aki egészségügyi okok miatt, orvosi tanácsra volt kénytelen abbahagyni az aktív sportolást.

A rengeteg induló nem csak mennyiséget, hanem minőséget is jelentett. A legtöbb kategóriában és súlycsoportban hatalmas küzdelmek után született meg a végső sorrend. Örvendetes, hogy a magyar színek képviselői komoly részsikereket arattak.

A felnőttek között a következő, jó eredmények születtek.

Férfiak: -85 kg-ban 3. Délceg József (Érdi Spartacus), +115 kg-ban: Nemes Dávid(Kispesti AC)  és Kalmár István(Szegedi TE), mindketten harmadikok lettek.

Az  Open kategóriában szintén két magyar bronzérem született Kalmár István és a 17 éves Szilágyi Erik (Leányfalui SE) révén.

Nők: -65 kg-ban 5. lett a Világjátékokat is megjárt Forgó Fruzsina (Bárdosi Küzdősport Akadémia).

Sárkány Vivien és Ancsin László, Magyar Sumo Szakszövetség

Sárkány Vivien és Ancsin László, Magyar Sumo Szakszövetség

Menet közben az Európai Sumo Szövetség (EFS) megtartotta aktuális közgyűlését. A szervezet magyar alelnöke (a hazai szövetség elnöke) Ancsin László egy különösen fontos, érdemi döntésről is beszámolt. E szerint az EFS következő nemzetközi versenyein megszüntetik azt a gyakorlatot, amellyel például az ukránok ez alkalommal is éltek és volt olyan súlycsoport, amelyben tíz versenyzőt is elindítottak. A döntéssel négy indulóban maximálták az egyes súlycsoportokban bevethető sumózók számát.