Szumó Európa-bajnokság – Egy csapat és hat egyéni érem!

Hét bronzérmet szereztek a magyar szumósok a Krotoszynban zajló Európa-bajnokságon. A Magyar Szumó Szakszövetség információi szerint harmadik lett Márai Csenge (55 kg), Baljer Kitti (60 kg), Berta Mike (70 kg), Molnár Tamás (115 kg), Végh Richárd (100 kg) és Végh Artúr (+115 kg). Az Eb zárónapján pedig a Végh Artúr, Molnár Tamás, Végh Richárd, Pap Arnold összeállítású férfi csapat is dobogóra állt, miután a bronzmeccsen 2-1-re verte a norvégokat, így harmadikként zárt.

Az érmeken túl további pontszerző helyeket gyűjtöttek be a magyarok, többek között a vb-re és a Küzdősportok Világjátékára készülő Pap Arnold (+115 kg) és Buzás Patrik (85 kg) is ötödik lett. Pap openben is indult, és ott is Eb-ötödik lett, akárcsak Szilágyi Erik.

A szumó Európa-bajnokságokon rendszerint osztanak Fair Play-díjat. A férfi kategóriában idén Molnár Tamás kapta.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke elmondta, a válogatott tagjai jól küzdöttek, nagyon sok esetben kevés kellett volna a döntőbe jutáshoz. „Mindenesetre jobb passzban van a válogatott, mint az Európa-játékokon volt, ahol két bronzérmet szereztünk. Bízom benne, hogy a folytatásban is ígéretes magyar érdekeltségű küzdelmeket láthatunk, és több versenyzőnek az Eb remek felkészülés volt a Japánban megrendezendő világbajnokságra, hogy aztán Pap és Buzás esetében a Küzdősportok Világjátékával záruljon a nagy világversenyek sora. Idén is mi adtuk a Fair Play-díjat, ezt korábbi Európa-bajnokságon Pap Arnold és Szilágyi Erik is kiérdemelte, ez sok mindent elárul a magyarok versenyzéséről.” – mondta a sportvezető.

A világbajnokságnak október 7-8-án Tokió, míg a Küzdősportok Világjátékának október 20. és 30. között Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád ad otthont.

A teljes magyar delegáció kiutazását a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja, a csapat koordinációját pedig a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) látja el.

Forrás: https://xlsport.hu/szumo-europa-bajnoksag-egy-csapat-es-hat-egyeni-erem/

Európa Játékok – Két magyar bronz, csapatversenyben ezüst a bemutató sportágas szumósoktól!

Két bronzérmet szereztek a magyar szumósok az Európa Játékokon, a csapatversenyben pedig ezüstérmeket vehettek át.

A Kluczében zajló szumóversenyek során Baljer Kitti és Lackó Benedek is dobogóra állt. Előbbi versenyzőnk a női 60 kilogrammosok mezőnyében lett harmadik, míg utóbbi a 100 kilósok között lett éremszerző.

Összesen hat magyar szumós szintén nagyon közel volt ahhoz, hogy dobogóra álljon az Európa Játékokon, de végül  Berta Mike, Buzás Patrik, Szilágyi Erik, Molnár Tamás, Rónáné Kalmár Piroska és Végh Artúr is ötödik lett. Délceg József és Baljer Roxána hetedikként fejezte be a viadalt.

Az open versenyek hamar befejeződtek az egyetlen magyar induló, Szilágyi Erik számára, aki azután a csapatversenyek során ragyogóan meccselt. Komoly része van abban, hogy a magyar válogatott hat csapat vetélkedéséből másodikként került ki.A siker értékét növeli, hogy kiváló nehézsúlyú válogatottunk, Pap Arnold nem utazhatott ki az Európa Játékokra, mert gyermeke született.

A szumó ezzel egy újabb multisport versenyen mutatkozhatott be. A következő hasonló viadal a Küzdősportok Világjátéka lesz, amelyet ősszel Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában rendeznek meg.

Forrás: www.jochapress.hu