Magyar szumó – karantén után

forrás: https://www.szumo.info/post/magyar-szumó-karantén-után

Amikor feloldották az országos kijárási korlátozások nagy részét, a szumo.info felkereste Bánkúti Rékát, a Magyar Sumo Szakszövetség főtitkárát, akit arról kérdeztünk, mi a szakszövetség hivatalos álláspontja a most kialakult új helyzet tükrében!

Amatőrszumó-edzés Magyarországon, a Kispesti Nehézatlétikai Sportiskolában, 2017-ből (fotó: Császár Réka)

A főtitkár válaszának elején idézte az (MSSZ-re is vonatkozó) országos szabály, vagyis a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről szóló, a Kormány 170/2020. számú, április 30-án kiadott rendeletének szövegét: „1. § (1) Magyarország egész területén a) sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható b) a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.”- melyet a következő kommentárral látott el:
„Ennek fényében fokozatosan megkezdődnek Egyesületeinknél a sumo edzések, természetesen szigorúbb higiéniai szabályok betartásával és az ajánlások szem előtt tartásával.”

Ez mindenképpen örömhír a szumókedvelőknek, de mivel a rendeletben a „megengedett” szó szerepel (ami nem jelent kötelező érvényt), úgy döntöttünk, hogy felkeresünk néhány magyar szumóedzőt, hogy mindez hogyan néz ki a gyakorlatban!

Nemes Dávidtól, a Kispesti Nehézatlétikai Sportiskola edzőjétől azt az információt kaptuk, hogy ezen a héten kedden lezajlott az első offline szumóedzés a KNSI-ben, melyen mindenki ki volt éhezve a küzdelemre és „jól is sikerült”! Sőt, mivel a magyar szumóélet egyik kiemelkedő alakja, a legendás Rovnyai János – idős korára való tekintettel – nem tudott részt venni az edzésen, elindult a beszélgetés arról, hogy a közeljövőben meglátogathatnák őt Leányfaluban, ahol kültéri, agyag dohyón zajló edzést tarthatnának, amit a megfelelő távolságból „Jani bácsi” is követhetne… Nemes Dávid azt is elmondta, hogy nagyon várják a tavasszal lemondott, valamint az eleve a nyári időszakra kiírt versenyekkel kapcsolatos információkat!

A leányfalui agyagdohyo egy 2004-es országos bajnokság idején. A képen velünk szemben Földesi István, háttal pedig Tóth Attila, azaz a későbbi Masutoo Akira!

Pécsett kicsit bonyolultabb a helyzet, itt éppen nem sokkal a karanténhelyzet előtt alakult meg a Pécsi Sumo Klub, a tavalyi szumó-világbajnokság 5. helyezettje, azaz Pap Arnold jóvoltából. Az egyesület egyelőre keresi azt a bázist, azt a sportcsarnokot vagy termet, ahol elindíthatná a valódi munkát, de a karanténhelyzet sajnos jelentősen megnehezíti és mindenképpen hátráltatja ezt a folyamatot… Kívánjuk nekik a legjobbakat, hogy mielőbb beindulhasson a pécsi szumóélet is!

Pap Arnold a grúziai Tbilisziben megrendezett rangos nemzetközi versenyen (2019. | forrás: www.sportagvalaszto.hu)

Az Érdi Spartacus SC fajsúlyos résztvevője a hazai szumóversenyeknek. Tar Mihály, az egyesület elnöke telefonon erősítette meg, hogy náluk is megtartották az első edzéseket a héten – itt ugyanakkor a szumó- és a birkózóedzés nem válik olyan élesen ketté, mint mondjuk akár Kispesten. Így mind a birkózók, mind a szumósok a Magyar Birkózó szövetség, valamint a sporttevékenység helyszínéül szolgáló épület által bevezetett előírásokat, ajánlásokat követik.

Az érdi delegáció tagjai a 2018-as Európa-bajnokságon (Buzás Patrik, Kovács János edző, Délceg József, Tar Mihály elnök | forrás: www.erdispartacus.hu)

Bánkúti Réka, a Magyar Sumo Szakszövetség főtitkára az aktuális helyzetről szóló levelében arról is tájékoztatott, hogy az Európai Szumószövetség (EFS) még nem hozott végleges döntést a 2020-as év hátralévő részére tervezett versenyeiről – jelenleg a tagszervezeteikkel egyeztetnek, valamint információt gyűjtenek a tagszervezetek országaiban lévő vírushelyzettel kapcsolatban.

Ami viszont már biztos: a Nemzetközi Szumószövetség (IFS) bejelentette, hogy a 2020. évre, a lengyelországi Krotoszyn városába tervezett szumó-világbajnokságot elhalasztja, így a 2020-as szumó vb-t leghamarabb jövőre, azaz 2021-ben rendezhetik meg.