Sporttörténelem: Elekes Enikő megszerezte Magyarország első női világbajnoki címét szumóban

Elekes Enikő megszerezte Magyarország első női világbajnoki címét a Tokióban rendezett szumó-világbajnokságon.

A Magyar Sumo Szakszövetség tájékoztatása szerint a KSC 19 éves sportolója vasárnap a női 65 kilósok elődöntőjében lengyel riválisát könnyedén felülmúlva jutott be a fináléba, melyben kisebb meglepetésre tajvani szumóssal kellett megküzdenie az aranyéremért. Elekes folytatta idei remek sorozatát és az U20-as birkózó Európa-bajnoki, illetve vb-cím mellé szumó arannyal bővítette az éremkollekcióját.

„Eddig is bizonyított már többször szumóban, de azzal, hogy a sportág őshazájában megszerezte Magyarország első női világbajnoki aranyát, beírta a nevét a szumó sporttörténetébe” – mondta Ancsin László a hazai szövetség elnöke.

Elekes korábban az MTI-nek elmondta, hogy a szumót kiegészítő sportágként űzi, és nem voltak nagy elvárásai a vb-vel kapcsolatban. „Örülök, hogy a birkózó fogástáram elégnek bizonyult a 65 kilósok mezőnyében” – mondta az U17-es és az U20-as korosztály vb- és Eb-győztes birkózója a verseny után a Jochapressnek, amely arról számolt be, hogy a KSC fiatal sportolója a továbbiakban is indulna szumóversenyeken, ha azok nem ütköznek a birkózók versenynaptárával.

A férfiaknál a 85 kilós Buzás Patrik, míg női 73 kilogrammban Baljer Roxána az ötödik helyen végzett. Szombaton a junioroknál a férfi 100 kilogrammos kategóriában Gyuricza Marcell bronzérmes lett.

A program zárásaként a Molnár Tamás, Végh Artúr, Pap Arnold, Berregi Balázs összeállítású férfi csapat legyőzte a briteket, majd vereséget szenvedett a mongoloktól. A vigaszágon a finneket és a lengyeleket múlta felül, a bronzmérkőzésen pedig 2-1-re kikapott a georgiai válogatottól, így ötödikként zárta a világbajnokságot a japán fővárosban.

A magyar szumósok közül korábban Buzás Patrik és Pap Arnold is kvalifikálta magát az október 20. és 30. között Rijádban sorra kerülő Küzdősportok Világjátékára, ahol súlycsoportonként a 16 versenyző küzdhet az aranyéremért.

Forrás: https://m4sport.hu/tovabbi-sportok/cikk/2023/10/08/sporttortenelem-elekes-eniko-megszerezte-magyarorszag-elso-noi-vilagbajnoki-cimet-szumoban/?fbclid=IwAR2WWBS-OjbEzakb8MEYrHFakAuWYitZ4UuI9yUN_S5UH95IBQJVj9Raoz8