Kerstner Róbert örül Szilágyi Erik behívásának

Nagyon komolyan vette az amerikai repülőutat Kerstner Róbert, ezért kedden este már 8 órakor takarodót rendelt el önmaga számára. A Nem Olimpiai Sportágak Világjátékaira szerdán el is utazott a sumózók versenyén érdekelt nehézsúlyú sportoló, aki szombaton már szőnyegre lép Birmingham városában.  Elutazása előtt beszélgettünk.

Elutazás előtt a Világjátékokra induló magyar sportolók. Kerstner a 2. sorban balról a harmadik (fotó:jochapress)

– Korábban részt vett már ilyen Világjátékokon?

– Még nem, bár 2017-ben sokkal közelebb, Lengyelországban került sor a négyévenkénti eseményre, de én igazában csak akkor kezdtem el komolyabban foglalkoznia sumóval. Ezt a mostani lehetőséget a 2019-ben, Japánban megrendezett sumo világbajnokság harmadik helyével szereztem meg.

– Fő sportágként nagyon kevesen sumóznak. Ön hogyan jutott el idáig, mióta szerepel sumo vetélkedőkön?

– Jómagam sem sumóval kezdtem, hiszen már 2000-ben, hét éves koromban dzsúdóztam. Sumóban csak 2017-ben tettem meg az első lépéseket úgy, hogy továbbra is megmaradtam első, választott sportágam mellett.

– A cselgáncsban elég szép eredménylistával rendelkezik…

– Ebben két, korábbi edzőmnek, Ilyés Gyulának és Kovács Ernőnek egyaránt komoly része van, sokat köszönhetek nekik. Az ifjúsági világbajnokságon 7. lettem, a felnőtt judósok között pedig többször felállhattam az országos bajnokságok eredményhirdetésein a dobogó harmadik fokára.

– A cselgáncsot 2020-ban már abba is hagyta és a sumóval sem voltak túl nagy tervei.

– Ha nem jön ez a lehetőség, részt venni a Világjátékokon, akkor már tényleg elköszönőben lennék. Így viszont igyekeztem formába lendülni és bármit is érek el Amerikában, a sumót nem máról holnapra fogom abbahagyni.

– Milyen reményekkel kezdi el szombaton szereplését a Világjátékokon?

– Nem tudom, ki lesz az első ellenfelem, de igyekezni fogok, az biztos. Sajnos, a testsúlyom kicsit elszaladt, pontosabban szólva, a reménybeli fogyasztásból nem lett semmi. Az optimális versenysúlyom 155 kiló lenne, én viszont közel vagyok a százhetvenhez.

– Két súlycsoportban is próbára teheti önmagát: nehézsúlyban és az open kategóriában. Melyikben versenyez szívesebben?

– Érdekes módon a nyílt kategóriában, az openben mozgok otthonosabban, ahol nincsenek súlycsoportbeli megkötöttségek. Más kérdés, hogy a könnyebb testsúlyúak többsége egyáltalán nem ijed meg az „igazi” nehézsúlyúakkal szemben.

Mit szól hozzá, hogy az utolsó pillanatban a 85 kilós Szilágyi Erik is indulási jogot kapott?

– Egyértelmű, hogy nagyon örülök Erik behívásához, hiszen bár edzőm, Nemes Dávid is ott lesz, de egy magyar versenyzőtárs jelenléte nekem sokat jelent. Lesz valaki, akivel drukkolhatunk majd egymás sikeréért.

Forrás: https://jochapress.hu/sumo-kerstner-robert-orul-szilagyi-aron-behivasanak/